Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır?

İlk yazımda en son tatilde yaşadığım yamaç paraşütü tecrübemden bahsetmiştim sizlere. Uzun yıllardır istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bu aktiviteyi sonunda yapmıştım. Dünyadaki en güzel manzaralardan biri olan Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yapmak gerçekten bir ayrıcalık ve müthiş bir zevk.

İlk Yazıya Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz..

Şimdi gelelim bu yamaç paraşütü işinin tüm detaylarına. Gravity’nin kurucularından Pilot Zafer ŞEKERCİ’ye sordum “Bu yamaç paraşütü nedir?” diye, o da sıkılmadan tek tek anlattı. Konuyu gerçekten kavramak açsından benim için çok faydalı oldu Zafer Hoca’nın anlattıkları. Hadi gelin neler söylemiş beraber bakalım;

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ NEDİR ?

Yamaç paraşütü uçmak için en basit hava aracıdır. Uçmak için rüzgar, ağırlık ve pilotun kas gücüne ihtiyaç vardır. Yamaç paraşütü 4 bölümden meydana gelir.

Yamac parasutu

KUBBE( KANAT): Polyester,naylon ipek karışımı hava geçirmeyen özel bir kumaştan yapılır, kaplanır ve canlı parlak renklerle boyanır. Kanatların arka kenarı tamamen kapalı ön tarafı ve uçları açıktır. Alt ve üst kumaşın birleştirilerek bir çok (sell) hava kanalları meydana gelir. Geniş ve büyük (seller) hava kanalları paraşütün yavaş ve güvenli olduğunu dar ve küçük (sell) hava kanalları ise daha hızlı ve yüksek performans için tasarlanmıştır.

Yamac parasutu4

ASKI İPLERİ: İpler çok dayanıklı malzeme olan kevlardan yapılmıştır. Kevlarin üzerinde ise sürtünmelere ve kopmalara karşı özel kaplama  kullanılmaktadır. Her paraşütün üzerinde bulunan özel kaplamalı ipler kolanları ayırmakta kolaylık sağlaması için farklı renkte kullanılır.

TAŞIYICI KOLONLAR: Kubbe iplerini harnese (kuşam tertibatı) bağlarlar. Kolanlar harnese özel olarak üretilen kilitle(karabina),ipler ise küçük metal (rabıt) halkalarla bağlanır. Kolanlar aynı zamanda pilota kalkış için uygun tutma yeri sağladığı için kalkışını kolaylaştırır.

HARNES( KUŞAM TERTİBATI): Genel olarak tahtadan ya da sert plastikten yapılan oturma yeri yani oturak iyi dokunmuş sağlam kumaştan pilotu harnese bağlayan bacak ve göğüs kolonlarından oluşmuştur. Tandem Yamaç paraşütünde de yolcu için ayrı bir harnes kullanılır. Harnesler pilotun ve yolcunun vücut yapısına göre ayarlanabilen sırt koruyucusu, yedek paraşüt koyma yeri, cepler ve küçük darbelerde koruması için hava yastığı bulunmaktadır. Yamaç paraşütü sırta rahat taşınmasından dolayı artık dağcılarda tırmandıkları dağlardan aşağıya uçarak inmek için bu hava aracını tercih etmektedir.

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ TEHLİKELİ MİDİR ?

Evet birçok kişi çevresindeki insanların  baskısından dolayı uçma özgürlüğünü ertelediğini biliyoruz. İnsanoğlunun tabiatına aykırı olduğundan mıdır? yoksa insanların yeteri kadar bu konu hakkında bilgisinin olmamasından mıdır? bilinmez ama maalesef herkes uçmayı ölümle eşdeğer görmektedir.

Günlük yaşamda bile o kadar tehlike bizi beklemektedir ki saymakla bitmez. Uykusuz, dikkatsiz, sarhoş bir sürücünün kazaya sebep olarak hiç hatasız kişinin canına mal olduğunu hepimiz her gün görüyor ve duyuyoruz. İşte bunları düşününce de yamaç paraşütü yaparken kurallara uyar, kaliteli malzeme kullanır ve uygun havada uçarsanız tehlikeyi en aza indirirsiniz ve gayet güvenli bir uçuş gerçekleştirebilirsiniz.  Tabi hiç uçmayı denememiş fakat uçmak isteyen kişiler de Türkiye’de ve Dünya’da en çok ticari uçuşun yapıldığı Ölüdeniz’e gelerek mesleklerinde tecrübeli ve THK tarafından verilen T2 lisansına sahip pilotlar ile bu zevki yaşayabilir.

 

KİMLER UÇABİLİR ?

Hamile, Astım, Sara, Kalp Rahatsızlığı olan vb. haricindeki kişiler ile 100 kg üzerinde olmayanlar uçabilir.

16 yaşından küçükler için ise ailenin iznine ihtiyaç vardır. Ölüdeniz’de bulunursanız gökyüzünde bulunan paraşütlerin inişinde 6 yaşında bir çocuk veya 90 yaşında bir turist ise görmeniz hiçte sürpriz olamaz. Soğukkanlılık gerektiren bir spor olduğu için bayanların bu konuda daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

DCIM326GOPRO

TANDEM UÇUŞ NASIL YAPILIYOR ?

Yamaç paraşütü sporunu tecrübeli pilot eşliğinde 2 kişi olarak yapıyorsanız buna TANDEM UÇUŞ denir. Tandem uçuşta yolcu önde bulunur ve özel üretilmiş çelik terazi ile birbirine bağlanır. Pilotun öndeki yolcuya koş demesi ile birlikte pilot la birlikte durmadan koşarak havalanılır. Tandem uçuş için önceden herhangi bir eğitim almanıza gerek yoktur. 6 aylık yaz döneminde ise 45-50 bin kişi tandem olarak Ölüdeniz’de uçmaktadır.

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜNÜ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM ?

Yamaç paraşütünü kendi başınıza öğrenmeniz söylenemez. Türkiye’de bu konuda Türk Hava Kurumu tarafından verilen ücretli ve ücretsiz kurslara katılarak sizde bu zevkli sporu öğrenebilirsiniz. Kurslar için bulunduğunuz il veya ilçedeki THK ya başvurup detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yamac parasutu3

Pilot Zafer Şekerci’nin diğer makalelerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz..

Yamaç paraşütü mevzusunu baya baya öğrendik herhalde. Artık geriye uçması kaldı. Bu yazıyı okuyan herkese tavsiyemdir ki yaşamınızda bu zevki bir kere de olsa tatmanız gerekiyor. Denedikten sonra ne demek istediğimi daha iyi anlayabileceksiniz.

Şimdiden iyi uçuşlar..

Melih BİLDİREN

Hakkında Melih

Çanakkale’de doğmuş, hayatının 20 yılını İzmir’de geçirmiş, İstanbul’da yaşayan, D.E.U. İşletme Fakültesi Mezunu, Pazarlama İletişimi neferi, Havacılık tutkunu, Motosiklet aşığı, Pozitif, Gülmeyi ve konuşmayı seven, Ceren’in eşi,

Bunu okudunuz mu?

Gaziantep Gezilecek Yerler

Türkiye’de yemek deyince ilk akla gelen yer genelde Gaziantep olur (Hataylılar alınmasın 🙂 orası da …

2016 Yılında Gidilebilecek Vizesiz Ülkeler

Geçtiğimiz yılın başlarında 2015 yılı için Gidilebilecek Vizesiz Ülkeler yazısını yazmıştık. Yıl boyunca blogun en çok …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.