Bu sefer size Avrupa Birliği’nin ve çikolatanın 🙂 başkenti Brüksel ile ilgili birşeyler yazacağım. 4 günlük bir Brüksel Gezisi planı bu şehir için yeterli olacak ve sizi mutlu edecektir..
İstanbul’dan Brüksel’e Türk Hava Yolları ile 3 saat 25 dk da gidebiliyorsunuz. Günde karşılıklı olmak üzere ortalama 5-6 sefer düzenleniyor.
Brüksel Gezisi için herzamanki gibi kısa notlarla başlayalım;
- Brüksel Para birimi Euro ( EUR )
- İstanbul Brüksel Saat farkı: Bizden 1 saat geride,
- Brüksel Uçuş süresi : 3:25 saat,
- Brüksel Havalimanı merkez mesafesi tren ile 12dk. ( 8.5 EUR)
- Havalimanı – Merkez : Taksi ile (40 EUR)
- Gezmek için max 2 gün yeterli.
Bildiğiniz gibi Belçika denilince akla ilk Çikolata ve bilimum resmi kurum gelir. Hani hep denir ya Ankara başkent olmasaydı köy olurdu diye, Brüksel için de aynı şeyi söyleyebiliriz aslında.
Brüksel küçük, tarihi ve keyifli bir şehir izlenimi yarattı bende. Bir Avrupa gezisi esnasında yolunuzun üzerine denk getirebileceğiniz merkezilikte, geçerken uğradım iyiki uğramışım diyebileceğiniz güzellikte bir şehir. Benim Brüksel ziyaretinizle ilgili önereceğim şey; 1 haftalık bir gezi planı ile Brüksel, Brugge, Amsterdam, Lüxemburg’u rahatça gezebilirsiniz. Bu yazdığım şehirlerin hepsi tren ile Brüksele 1 saat, araba ile 2 saat mesafede. Yani bu anlamda Brüksel konum itibariyle gezginlere çok yarayan bir şehir.
Gelelim şehir notlarımıza;
Şehre indiğimde ilk tespitim, bu şehirde kimse kimseye benzemiyor. Neredeyim ben acaba? hissi oldu. Brüksel Dünya’nın en kozmopolit şehirlerinden biri. Neredeyse tüm milletlerden insanlar bu şehirde yerleşik bir biçimde yaşıyor ve bu da şehrin insan karakteristiğini çok etkiliyor. Hani iddia ediyorum, gözünüz kapalı bu şehre sizi bıraksalar, nerede olduğunuzu asla tahmin edemezsiniz 🙂 öyle.:)
Brüksel Gezilecek yerler;
- Grand Palace
- Royal Palace ( Kraliyet Sarayı )
- Manneken Pis ( İşeyen çocuk heykeli )
- Chocolate Museum ( Çikolata Müzesi )
- Atomium
- Mini Europe
Mutlaka Yapılması Gereken Şeyler;
- Waffle
- Butik kahvecilerde bir kahve
- Tabiki çikolata tadımı ve alışverişi
- 250 çeşit biradan zevkinize göre tadım
- Midye ve patates kızartması,
- Deniz ürünleri, özellikle Somon
- Bol bol yürüyüş
Bu yazdığım yerlerden sadece Atomium ve Mini Europe merkeze biraz uzak durumda. Geri kalan tüm noktalar maksimum 5dk yürüyüş mesafesinde olduğu için rahatlıkla ve kısa sürede hepsini ziyaret edebilirsiniz.
Bunların yanında parlamento bölgesi denen Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kurumların bulunduğu bölgeyi de görmenizi tavsiye ediyorum. Turistler için bu bölge de ilgi çekici olabilir.
Brüksel’de birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi tren ve metro ulaşımı gayet rahat. İstediğiniz yerlere bu şekilde ulaşabilirsiniz. Özellikle havalimanı ulaşımınız için muhakkak treni tavsiye ediyorum. 12 dk. da merkeze gelebiliyorsunuz. Aynı yolu taksiyle 40dk kadar sürede alabilirsiniz.
Otelinizi de merkezde ayarlarsanız şehri gezmenizde çok pratik olacaktır. Ben Thon Hotel’de kaldım. Merkezde bulunan bir iş oteli. Basit, kullanışlı ve merkezi bir otel. Size de tavsiye ederim. Kahvaltıda yiyecek birşeyler bulabiliyorsunuz 🙂
Aslında şehrin benim en çok beğendiğim yanı sokakları oldu. Özellikle Grand Palace bölgesindeki ara sokaklarda ilginç manzaralara rastlayabiliyorsunuz. Tarih, sanat, etnik her yönüyle dopdolu bir şehir Bruksel. Sokaklardaki dükkanların birçoğu çizgiroman gibi süslenmiş çikolata dükkanları ile bezenmiş. heryerden bir çikolata, waffle ve kahve kokusu alıyorsunuz. Bu da insanı yürürken bile mutlu etmeye yetiyor.
Biri çikolata mı dedi?
Şehirde size tavsiye edeceğim bir yer de Balıkçılar sokağı. Grand Palace yakınında yer alan bu sokak aynı Taksim Nevizade gibi sağlı sollu balıkçıların yer aldığı bir sokak. Kendinizi yabancı hissetmeyeceksiniz yani 🙂
Burada Bruksel denince akla gelen bir diğer şey olan meşhur midyelerden yiyebilirsiniz. Midyeler resimdeki gibi yaklaşık 40 tane döküm bir tencerede geliyor. İçindeki sosu siz seçiyorsunuz ve yanında gelen patates kızartmasıyla afiyetle yiyorsunuz. Biz Bruksel’in Dünyaca ünlü mekanı olan Leon’a gittik. Bu tabağın maliyeti 25 EUR. çok ucuz sayılmaz ama her gün de yemiyorsunuz ya değil mi 🙂
Size küçük bir ipucu olsun. Pazar günleri akşam 18:00 den sonra midyeyi sınırsız yiyebiliyorsunuz. Ama yiyebilene tabiki. malum sonra sıkıntı yaratabilir 🙂
Grand Palace
Bu meydan için, gördüğüm en iyi meydanlardan diyebilirim. 4 tarafı harika mimarisi olan binalarla çevrili ve gerçekten muhakkak görülmesi gereken bir meydan. Meydanda yer alan kafelerde oturup içeceğinizi yudumlayıp anın keyfini çıkarmak için ideal. Benim gittiğim haftasonu meydanda bira festivali vardı ve aşırı kalabalıktan ve görüntü kirliliğinden muzdarip olsak ta yine de harikaydı.
Royal Palace:
Grand Palace’a 5 dk yürüme mesafesinde Bruksel Parkı’nın (Parc de Bruxelles) hemen karşısındaki kraliyet sarayı. Aslında turist için bir numarası yok 🙂 ama zaten sınırlı olan turistik yerlerden biri ve bu görkemli sarayı görmeden dönmeyin diyelim. Karşısındaki parkta da güzel bir yürüyüş ve çimlere uzanıp kısa bir mola verip yeşilin keyfini çıkarabilirsiniz.
Manneken Pis:
Brüksel’in simgesi nedir diye soranlara verilen ilk cevap belkide bu meşhur heykel. Heykelin hikayesi ile ilgili epey rivayet duydum. Google’dan siz de bakabilirsiniz. ama gördüğümde biraz hayal kırıklığına uğramadım değil açıkçası. Beklediğimden çok daha gösterişsiz, köşebaşında çok küçük bir heykelle karşılaştım. Bruksel’e gelip bu heykelin fotoğrafını çekmeyeni dövüyorlarmış deyip birkaç fotoğraf paylaşayım sizinle..
Zaman sınırım ve işlerim nedeniyle Atomium, Mini Europe ve Chocolate Museum’a gidemedim. Chocolate Museum hemen Grand Palace’ın yan sokağında bulunuyor. Atomium ise merkeze çok uzak sayılmayacak bir mesafede. Siz görmeden dönmeyin.
Yazıyı çok bekletmeden hemen yayınlamak istiyorum. Belki 1 yazı daha yazıp bazı tespitlerime de orada yer veririm..
Gidecekler için şimdiden iyi gezmeler diyelim.
Selamlar..
Melih Bildiren
Dipnot: Fotoğrafların birçoğu Brüksel’de beraber olduğum arkadaşım Cengiz Han TURNA tarafından çekilmiştir. Diğerlerine Buradan ulaşabilirsiniz..
3 comments
Pingback: Tüm Ülkelerin Para Birimi Listesi - Dünya Büyük
Pingback: Brüksel Gezilecek Yerler - Dünya Büyük
Pingback: Tüm Ülkelerin Para Birimi Listesi – Genç Gezginler Blog