Bangladeş, Hindistan’ın güneyinde yer alıyor. Muson yağmurları bölgede etkili. Muson döneminde gitmeniz çok tavsiye edilmiyor, eğer zorunlu bir iş gezisi değilse.
Ülke uzun dönem İngilizlerin hakimiyeti altında kalmış. Bağımsızlık kazanması 1971 yılına denk geliyor. Demokrasi ve bürokrasi tam oturmamış. Asker aynı zamanda büyük mülk ve ticaret sahibi.
Komşularına göz atacak olursak Burma (Myanmar), Bhutan, Nepal, Çin.
Dünyanın 8. kalabalık ülkesi. Kabaca Ege Bölgesi kadar bir alanda 160 milyon insan yaşıyor. Aynı zamanda nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en kalabalık ülkesi.
Ülkede resmi din İslam. Nüfusun çok büyük bölümünü müslümanlar oluşturuyor.
Dünyaca ünlü Bengal Kaplanı’nın anavatanı burası.
Eğer tek giriş yapacaksanız, ülkeye giriş yaparken havaalanında 50$ karşılığında alabilirsiniz. Eğer devamlı gidip gelmeniz gerekiyorsa Ankara’daki konsolosluktan uzun süreli vize şartlarını öğrenip seyahat öncesinde işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor. Vize işlemleri için minimum 7 iş günü gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Ülkenin para birimi taka. Havaalanından veya otelinizden dolar karşılığında rahatça takaya dönüştürebilirsiniz. 10 euro = 1000 taka en kolay çeviri kaldı aklımda
Ülke genelinde kullanılan suda arsenik olduğu için kesinlikle kapalı içecekler tüketin. Temizlik düzeyi bizim standartlarımızın altında olduğu için kesinlikle açıktan yemek yenmesi tavsiye edilmiyor. Dünya’nın en fakir ülkelerinden birinde gıda zehirlenmesinden hastaneye gitmek istemezsiniz.
Bangladeş’te günlük gelir ortalaması 1,80$ ve bunu bulamayan şanssız sayısı çok fazla. Her yerde dilenciler karşınıza çıkabilir. Herkesin göreceği şekilde yardım yaptığınızda az sonra onlarcası ile uğraşmanız gerekebilir.
Genelde çok fazla güvenlik sorunu olmasa da siz çok kıyı köşede bulunmamaya çalışın. Tüm bakışlar her daim üzerinizde olacak. Ama kaybolduğunuzda sizi bulmaları çok da mümkün değil.
Bangladeş’te toplu taşımaya çok fazla güvenmeyin. Hatta hiç kullanmayın. Gitmeden transferinizi mutlaka ayarlayın.
Hindistan’daki 3 tekerlikli araçlar burada da yaygın olarak kullanıyor. CNG ismi verilen araçlar her yerdeler ve trafikte çok güven verdikleri söylenemez.
Trafik çok güvenli değil. Çok dikkatsiz kullanılıyor. Müthiş bir trafik söz konusu. Sabah ve akşam saatlerinde çok fazla yollarda olmamaya çalışın.
Tren yollarında bekleyen yüzlerce insan göreceksiniz. Şaşırmayın. Onlar gelen trenin üstüne binecekler az sonra.
Ülkede gelir sahibi yerliler ve tüm yabancılar ev ve iş dışındaki tüm vakitlerini sadece üyelere özel olan kulüplerde geçiriyor. Eğer kısa süreli gidiyorsanız bir tanıdık bulup onun yardımı ile kulüpleri kullanabilirsiniz. Bunun haricinde caddeye çıkayım takılacak kafe bulurum tarzında bir beklentiniz olmasın.
Bangladeş – Nasıl gidilir? ve Şehirde Ulaşım yazısı için tıklayın..
Bangladeş – Nerede ne yenir? yazısı için tıklayın..
Kamil Mehmet ÖZKAN